Site Overlay

Kinderfotografie: de regel van drie.

Voor mij is kinderfotografie iets wat me van nature goed ligt. Vaak zijn deze reportages los, spontaan en ongedwongen. Eerst praat ik met de kinderen, wie zijn ze, wat zijn hun interesses, waar zijn ze volgens zichzelf goed in, … Hiermee zoek ik onderwerpen waarover we tijdens de reportage kunnen praten. Buiten dit heb ik ook nog de volgende ‘spreuk’ voor mezelf gemaakt: kinderfotografie, de regel van drie. Deze leg ik hieronder uit.

Jongen die achter riet uit komt. Camera staat op de hoogte van het gezicht.
Plaats jezelf op het niveau van het kind.

Het eerste dat ik doe is zorgen dat ik op het niveau van het kind kom.  Dit doe ik op wel 2 manieren.  Ik zorg, zoals je overal wel kan lezen, dat de camera zich ‘meestal’ op de hoogte van het kind bevindt.  Ten tweede kom ik in contact met de kinderen, ik plaats me op hun niveau, communiceer met ze, ga in interactie.  Ik leer mijn kleine of al wat grotere klantje kennen. Je kan het een beetje vergelijken met jezelf en de kapper; het gaat misschien maar over koetjes en kalfjes maar ook je kapper gaat in interactie met jouw.

Meisje dat weg kijkt. Scherpte ligt op de ogen.  Gezicht is het lichtste deel van de foto.
Focus op wat belangrijk is

Het tweede wat ik belangrijk vind is de scherpte en belichting.  De ogen zijn de poort tot de ziel.  Ik zorg er vaak voor dat ik deze heel scherp heb; ze vertellen hun eigen verhaal.  Ook qua belichting vind ik het ontzettend belangrijk dat het gezicht voldoende en liefst ook egaal belicht is.  Ook probeer ik er voor te zorgen dat het gezicht het helderste deel van de foto is; buiten de zon natuurlijk.

Meisje dat zit in het mos.  De pose is gemaakt zonder bijzijn van de ouders.
Met geduld bereik je veel.

Het derde maar ook net zo belangrijk is geduld, geduld en nog meer geduld!  Soms wil ik de kinderen echt in een bepaalde pose krijgen. Ik blijf dan op een rustige en vriendelijke manier op het niveau van het kind uit te leggen wat ik van hen verwacht. Bij een buitenshoot ga ik al snel eens even een kleine wandeling met het kind alléén doen zodat de ouders niet meer in het rechtstreekse gezichtsveld staan.  Dit kan vaak ook al wonderen doen.

Kinderfotografie, de regel van drie. Simpel toch? Er zijn nog veel meer tips die ik je kan geven die ook al op vele andere sites zijn verschenen. Zo zijn er bijvoorbeeld de tips van Vink Academy, zeker een tip voor de startende kinderfotograaf.

Heb je nog vragen of wil je zelf een fotoreportage boeken klik dan gerust even op deze knop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2021 Geert Bruers Fotografie. All Rights Reserved. Persoonsgegevens en Privacy Verklaring | Catch Vogue Pro by Catch Themes