Site Overlay

Afdrukken of foto’s in de cloud?

Vrouw die kijkt op tablet naar een foto van een meisje.

Afdrukken of foto’s in de cloud? Waar we vroeger foto’s deelden via sociale aangelegenheden door samen te kijken naar het fotoalbum van de geboorte van de zoon of dochter, verdwijnt deze trend stilaan naar het al dan niet samen rond de tablet zitten om naar diezelfde foto’s te kijken.

De algemene tendens, die blijkbaar veel van mijn volgers niet volgen is de volgende. Vaak verlaten foto’s de digitale wereld zelfs niet meer en worden ze vergeten op de één of andere usb-stick of in de cloud. De mensen die op facebook hebben geantwoord op mijn vraag geven allen aan van toch een boek te maken of afdrukken in een boek te kleven. Zo geeft Eveline Jonck aan dat ze van beiden de voor- en nadelen wel kan inzien en zelfs aan de levende lijven heeft voorgehad.

De smartphone is nog steeds in opmars als de camera die je altijd bij de hand hebt. Foto’s die daar mee worden gemaakt belanden in het beste geval op Instagram, Facebook, Flickr of andere sociale media. Maar een afdruk maken gebeurt nog zelden en dat vind ik persoonlijk wel jammer.

Voor mij als professional ligt het iets of wat anders, maar toch is het verschil niet zo groot als je zou denken. Ik schrijf mijn bestanden inderdaad weg. Meer dan ééns zelfs, zodat ik zeker weet dat ik een back-up heb. Afdrukken zelf maken, ja als de klant er achter vraagt. Anders doe ik het ook nog zelden, maar toch zijn er vier redenen waarom afdrukken maken toch een goed idee is. Twee voor jullie als klant en twee voor de doorwinterde beroepsfotograaf.

Goede afdrukken zijn lang houdbaar.

Een goede afdruk blijft onder de juiste omstandigheden tot wel 100 jaar goed. Dit is langer dan de meeste mensen verwachten. Ik moet wel benadrukken: een goede afdruk. De meeste fotoservices zijn niet zomaar de goedkoopste; ze besparen altijd wel ergens op. Ik weet dat als ik bij mijn drukker bestel dat ze echt goed blijven, als ze ook met liefde worden behandeld. Afdrukken kunnen ook van generatie tot generatie worden doorgegeven, waar digitaal bewaarde opnames regelmatig moeten worden overgezet naar modernere mediadragers. Wanneer dit niet gebeurt vergaan ze net zoals de opnames op al die kapotte of verloren telefoons.

Een (grote) print heeft meer detail.

Een Full-HD scherm klinkt als heel wat, maar heeft eigenlijk niet meer dan twee miljoen pixels. Ja, inderdaad twee megapixels. Daar heb je niet veel aan als je foto’s maakt met een 24, 36 of voor ons zelfs een 80 megapixels camera. Wat heb je er dan aan? Lijkt me allemaal wel wat verspilde moeite, niet? Natuurlijk kun je op 100% laten zien hoe scherp je opnames zijn, maar dan zie je de hele foto niet. De enige manier om tegelijkertijd en het hele beeld te bekijken en te genieten van alle details is via een afdruk. Liefst nog een mooie grote. Een mooie achtergrond op de tablet, die kun je gerust met de tablet maken. Een 40 op 60 cm print dan weer niet.

Met afdrukken presenteer je beter.

Foto’s presenteren is zoals een goed gerecht, liefst nog culinair hoogstaand. Een portfolio laten zien kan zeker via de tablet, zo doe ik het bij mijn klanten ook. Maar als je echt wil imponeren, weet dan dat afdrukken beter werken. Zoals echt eten ook lekkerder smaakt op een gedresseerd bordje dan het in een plastic bakje zou doen, zo gaan afdrukken veel meer interesse opwekken dan die diavoorstelling op de tablet. Zeker als je wilt dat de klanten bij jouw hun foto’s laten afdrukken. Dan moet je ze kunnen laten zien, maar ook laten voelen en ruiken. Hoe mat is mat, hoe glossy is hoogglanzend? Afdrukken roepen veel meer emoties op dan een bestandje op de tablet. Je kunt het ook niet snel weg swipen. Een afdruk eist gewoon aandacht op.

Een afdruk is een eindproduct.

Een digitale foto is nooit af. Altijd kun je als fotograaf nog iets oen aan de foto. Nog wat spelen met de kleur, het contrast of de schaduwdoortekening. Of toch maar anders uitsnijden? Alles blijft open zolang je het niet afdrukt. Een maal je het hebt afgedrukt kun je er niets meer aan bewerken. Alles ligt vast in een print. Het is de definitieve keuze, het finale oordeel. En dat geeft net een afdruk meer charme dan een digitaal bestand ooit kan evenaren.

Binnenkort krijgen mijn klanten de keuze om ook via mij bij een professionele afdrukservice hun foto’s te laten afdrukken. De prijzen zullen wat hoger liggen dan de afdrukservices waar de meeste gebruik van maken. Vaak gaat dit aan van die fotokiosk waar je met je usb-stickje staat aan te schuiven, waar als je dan je foto hebt laten afdrukken het papier al direct begint te krullen van de natte inkt. Dit alles zonder dan namen te noemen van bepaalde ketens die deze service aanbieden.

Wil je eens kijken waar je binnenkort kan bestellen kun je altijd een sneakpreview nemen op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2021 Geert Bruers Fotografie. All Rights Reserved. Persoonsgegevens en Privacy Verklaring | Catch Vogue Pro by Catch Themes